02-07-07

2 juli 2007: back in Belgium

Hoi allemaal

Ja ja het moment naar waar jullie allen hebben uitgekeken. Ik ben nu sinds ongeveer een week terug in België. Mijn tien maanden in Finland zitten erop. Langs de ene kant vind ik dat wel spijtig want ik heb heel wat erg lieve mensen moeten achterlaten. Maar gelukkig ga ik in de eerste week van augustus voor een halve week naar het Wacken festival in Duitsland om het gros van mijn vrienden terug te zien.

Dus wat heb ik die laatste maand nog gedaan. Wel eigenlijk niet veel. In Joensuu valt er niet veel te beleven tijdens de vakantie, of toch niet in juni. Ik ben een aantal keer met wat vrienden iets gaan drinken maar dat wordt na een tijd ook wel erg saai. Dan was er ook nog kermis, maar dat was heeeeeel erg klein en dat noemde men dan al een grote kermis. Ja wel, sommige Finnen moeten toch wel eens naar België komen.

Mijn laatste weekend was het midzomernacht. We hebben heel wat gedronken en we (de familie) hebben het gevierd in het ouderlijke huis van Rauno. Ik zal later nog wel eens foto's online zetten of jullie zullen ze wel eens te zien krijgen.

's Maandags heb ik dan de familie verlaten om iets voor drie uur. Ik vond dat eigenlijk best wel hard. Mijn trein vertrok om iets na drie uur in Joensuu. Dus Mari en Kalle zijn mij daar gaan uitwaaien samen met Roni en Rasmus (van Ronja heb ik spijtig genoeg geen afscheid genomen omdat zij die ochtend al naar een vriendin vertrokken was). Om acht uur 's avonds waren we dan in Helsinki. Omdat ik niet eerder in Helsinki was geweest, heb ik toen even wat de stad gezien, nah ja vooral de buitenwijken. Om iets over half negen waren we in het hotel en ik ben samen met nog wat anderen opgebleven tot vier uur in de ochtend toen de eerste lading italianen vertrokken. Om acht uur zijn we dan weer opgestaan om afscheid te nemen van de duitsers. Hard nachtje maar ja....

De Belgen zijn tegen een uur of 12 naar de luchthaven gegaan, de incheck begon wel pas om half 2 en om iets na drie zaten we in het vliegtuig. Om iets voor vijf zijn we geland in Zaventem. Daar moesten we dan eerst nog een heel eind stappen om bij onze bagage te geraken. Toen iedereen zijn bagage had, hebben we elkaar een knuffel gegeven en zijn we naar buiten gekomen. Dat was het echte einde van ons avontuur.

En dus ook het einde van deze blog, eventueel zal ik hier nog foto's opzetten maar tien tegen een komen die op de website www.carlensabine.com

Veel liefs

Sara  

20:06 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-05-07

16 mei 2007

Hoi

Ik ben vorige keer vergeten te vertellen over Vappu aka 1 mei viering. In Finland is dat 1 groot drinkfeest. Wij (Marie, Joonas, Rabea, Erno, Vellu, Sami,...) zijn naar Kaspar's place gegaan om met zijn vrienden samen te feesten. Om 4 uur in de nacht zijn Rabea, Marie en ik terug naar huis. Wat heel erg leuk was, was dat het al weer licht was.
Omdat Reijola nog al ver was om te fietsen om vier uur in de nacht ben ik blijven slapen bij Rabea. Om 1 uur zijn we opgestaan en tegen vier uur zijn we naar het Chinese restaurant gegaan om met zijn alle wat te eten.
De volgende dag was het terug school. Yay! En al meteen test Zweeds. Nog meer Yay! Heel veel mensen waren gewoon afwezig in de les en een ander deel wou de test later doen. Ik denk dat maar ongeveer 10 mensen (van de 35) de test die dag hebben gedaan. Anyway na Vappu begon het wel elk druk te worden met het teather, zoals jullie konden lezen in de vorige editie. Al die avonden op school waren best heel vermoeilijk maar we hebben mooi op zijn Fins gefeest na de premiere Cool
Nu vandaag is de vierde en voorlaatste voorstelling. Morgen is de laatste, dat zullen we dan ook wel vieren op een typisch finse manier zeker.
Op vrijdag vertrek ik naar Kuopio om Ensiferum te zien. Marie en Rabea gaan ervoor zorgen dat ik de band kan ontmoeten. WHOEEEEHOEEEE!

Kusjes

Sara 

 

 

 

12:22 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-05-07

3 mei 2007

Moi Iedereen

Ok ja voor jullie beginnen te zagen, ik weet dat ik mijn blog al eeeeeeeeeeuwen niet meer heb upgedate. Maar wees gerust, ik ben jullie nog niet vergeten hoor. Ondertussen ben ik hier nu al 8 maanden in Finland. Nog minder dan twee maandjes en jullie kunnen me allemaal terug knuffelen (niet fijnknijpen please :-D)Dus wat heb ik de afgelopen maand uitgespookt. Wel begin april hadden we examens, alles vrij goed verlopen. Zelfse de video ging echt supergoed (op 8 uur waren we klaar) De video krijg ik normaal gezien (aka als ik de Jari nog eens op zijn kop klop) wel mee naar huis. De resultaten van de examens waren supergoed, een 9 voor Finse Geschiedenis, 8 voor Biologie en een 9 voor Engels.
Dan meteen de dag na de examens startte onze vijfde en laatste periode. Mijn vakken voor dit keer zijn Zweeds, Psychologie, Aardrijkskunde, Frans (even mijn frans wat opkrikken) en Theater. Voor de Theater hebben we echt veel werk en volgende week zal ik elke dag tot negen uur 's avonds op school moeten blijven en ook deze zaterdag zal ik de hele dag hier op school zitten. Best leuk maar soms ook wel saai omdat ik maar een klein rolletje heb. Ik speel een internationale neurologische onderzoeker. Voor een groot deel spreek ik Nederlands (don't ask me why, het is gewoon zo)
Anyway over zaterdagen gesproken, de eerste zaterdag van de eerste periode hadden we työlauantai (werkzaterdag). Toen moesten we naar school om les te volgen. Als we dat deden, dan kregen we 30 april vrij zodat ze de brug konden maken met de eerste mei.
Op vrijdag de 20ste ben ik in de vroege ochtend samen met Rika op de trein gesprongen richting Turku om daar 's avonds de boot te nemen samen met de afs-ers van Turku (en enkele van Helsinki) de boot richting Stockholm te nemen. De boottrip was echt vreemd. Onze buren waren langs de ene kant een stel dronken Finnen en langs de andere kant een stel dronken Zweden. Veel hebben we dus niet geslapen. Ook was het flink aan het stormen waardoor de boot af en toe fijne bewegingen maakte. Gelukkig maakte het ontbijt in een of ander Stockholms hotel het de volgende dag wel allemaal goed. Het was all-you-can-eat en dan weten jullie natuurlijk allemaal wel wat ik heb gedaan *innocent smile* In stockholm hebben we vooral geshopt en we hebben het paleis van de koning gezien (vanbinnen en vanbuiten) en we waren net op tijd om de wissel van de wacht te zien. Om zevn uur 's avonds hebben we de boot terug naar Turku genomen. En onder het motto: deze nacht gaan we ons niet storen aan zatte Finnen en Zweden, hebben we wat booze van de taxfree gekocht en hebben we wat gedronken (voor de mensen met te veel fantasie: nee we waren niet al te zat) Om half 8 's ochtend waren we terug in Turku en ben ik meteen gaan slapen tot 3 uur in de middag samen met mijn Japanse gastzus Arina en mijn Finse zus Kaarina. Kaarina is doof en dus heb ik in mijn verblijf een klein beetje gebarentala geleerd. Wisten jullie trouwens dat gebarentaal niet internationaal is. Elke taal heeft zijn eigen gebarentaal. Vraag me maar om ee voorbeeld als ik terug in België ben. Mijn verder verblijf in Turku was best leuk. Ik ben naar de film geweest (Mr Beans Holliday) en op maandag ben ik de meisjes gevolgd naar hun school. De school was totaal anders als Niinivaaran Lukio. Veel strenger, ik was precies terug op Sint Jan. Op dinsdag ben ik met Rika en Lisa tourist gaan spelen in Turku city en op woensdag ben ik nog eens naar die school geweest. Op donderdag was het weer tijd om terug naar Joensuu te gaan. Zeven uur op de trein naar Joensuu *gaap* Op de duur waren we ons echt superhard aan het vervelen.
Toen ik in Turku zat waren Kalle en Mari op reis vertrokken naar Malta en dus hadden we thuis 2 babysitters (een koppel met hun vier maand oude baby Miika)Een babysitter hebben als je 18 jaar oud bent is nu niet echt bepaald fijn maar gelukkig hadden de mannen te veel bier dus werd ik voor vrijdagavond na school toch al gered en op zaterdag ben ik een filmpje gaan zien. En zondag waren Mari en Kalle terug van Malta. Ze vonden het er ijskoud, het was maar 19-22 graden. Enfin ze hadden dus beter naar het warme België gekomen.

Voila nu zijn jullie ook weer opgedate

Kusjes

Sara

12:07 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-07

24 maart 2007

Ok ja ik weet het, het is bijna een maand geleden dat ik mijn blog nog eens heb ugedate, stoute ik. Hier in Finland gaat het heel goed. Het zonnetje schijnt hier mooi vanaf vijf uur in de ochtend tot een uur of zeven 's avonds. De temperaturen variëren tussen en - 3 en 8 graden met als gevolg dat ik vanaf nu met de fiets naar school ga. Het is zo wat anders dan op die duffe bus te zitten. Nu wat ik heb de voorbije maand allemaal gedaan. Wel in het begin van deze maand ben ik samen met Vellu, Marie, Rabea en Joonas naar een concert in Kuopio geweest. Kuopio ligt zo'n 180 km ten westen van Joensuu. Kiuas en Moonsorrow zijn echt supercoole bandjes. Foto's volgen later dit weekend of volgende week. Het concert duurde wel tot één uur en daarna moesten we nog met de auto terug naar Joensuu. Een hele ervaring eigenlijk wel. Om iets voor vier uur waren thuis. En de volgende dag was school! Ook een ervaring. Ik heb de dramaklas van 's middags toen maar geskipt en ik ben naar huis gegaan om te slapen. Dan die dag was ook het begin van de krokusvakantie (ook wel skivakantie genoemd in het Fins) Wel ik ben niet gaan skien in de vakantie, ik heb toen eigenlijk een week voornamelijk niks gedaan, ook wel eens tof. Dan de week erna was het terug school, niets bijzonders gebeurd eigenlijk. Vorig weekend zijn we naar Nurmes geweest met de AFS-ers van Joensuu om Bia, het Braziliaanse meisje uit onze groep daar te gaan bezoeken.. Nurmes is een klein stadje (7000 à 8000 inwoners) 200 km ten noorden van Joensuu. De foto's van deze trip volgen ook later. Op zaterdagochtend zijn we met de trein uit Joensuu vertrokken richting Nurmes. Twee uur later waren we er en werden we opgepikt door de gastouders van Bia. We hebben wat gegeten en zijn dan naar het bos gegaan om met een paardenslee te rijden. We hebben ook nog de hele tijd bij het vuur gezeten en hebben worstjes gebraden. Daarna zijn we naar de stal gegaan en mocht iedereen die wou paardrijden. Ik heb ook paard gereden, welliswaar met iemand met een touw naast mij. Daarna zijn we naar de sauna geweest en toen iedereen was geweest zijn we terug naar het huis van Bia gegaan om te eten en een film te zijn. De volgende ochtend hebben we tot een uur of tien geslapen (ik was stiekem wel al wakker om acht uur, k heb mijn MP3-speler dan maar in mijn oren gestoken en wat gesoest) Dan toen iedereen was aangekleed en iedereen had gegeten zijn we naar een speeltuin geweest en hebben we een wandeling gemaakt in Nurmes. Daarna was het lunch en om vier uur vertrok te trein terug naar Joensuu. Deze week was ook weer gewoon school en heb ik te horen gekregen dat ik mee insta voor het bewerken van de video van het Wanhojen bal. Enfin, als het helemaal mislukt is, kunnen jullie het altijd op mij steken. Maar we hebben er eigenlijk nog heel veel werk mee. We gaan volgende week vrijdag op het school kamperen (  ) omdat de film anders nooit afgeraakt. Wordt ongetwjfeld vervolgd....
Deze week ben ik ook gaan shoppen en ik heb eindelijk twee nieuwe broeken gevonden bij Seppälä (is het een voorteken, Korppu, ja ja ik ben er zeker van het is een voorteken  )

Kusjes

Sara

09:32 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-02-07

25 februari 2007

Hoi hoi

Gisteren was ik exact 6 maanden in Finland. Voor de ongeduldigen onder jullie, nog 4 maanden en ik ben terug.
Deze entry gaat voor het grootste gedeel gewijd worden aan het Wanhojen bal van een dikke week terug. Vlak nadat ik het verslag van Lapland op mijn blog had gezet, is de kaper begonnen met mijn haar te doen. Op donderdagavond heeft ze de krulspelden in mijn haar gezet. Volgens Roni zag ik er totaal belachelijk uit. Wel hij had gelijk. Dan slapen met die dingen in mijn haar was een totale nachtmerrie. Ik wist gewoon ni hoe ik moest gaan liggen.Om half zeven werd ik uit mijn lijden verlost en om iets voor de zevenen was de kapper er weer om verder te werken aan mijn haar. Het resultaat mocht er wel zijn. Dan tegen een uur of negen naar school. Alle vrouwelijke tweedejaars waren zo wat over hetzelfde bezig: het is vervelend om te slapen met krulspelden. Rond half tien gingen we op de foto en daarna moesten we nog een uur wachten voor we de eerste keer gingen dansen. We zijn dan maar naar de cafetaria gegaan om te lunchen.
Dan om half elf voor de eerste keer dansen in de turnzaal van onze school. Ik was echt superzenuwachtig, maar alles ging vrij goed, behalve dan dat ik om de 5 botten op mijn kleed stond. Dan nadat het dansen was afgelopen, iedereen rush rush in de bus om naar een lagere school (hoogbouw= de 13 tot 15 jarigen) te gaan om daar te dansen. De enige reden waarom die mannen daar zitten is omdat we na het dansen met snoepjes gooien. Het resultaat is hetzelfde als je brood gooit waar veel mussen in de buurt zijn.
Gelukkig hadden we daarna iets van een drie uur vrij, voor de generale repetitie in de arena. Vellu en ik zijn naar het appartement van zijn mama gegaan om daar de koelkast de beroven. Drie uur later (we hebben ook nog tv gezien) stonden we in de arena. Daatr hebben we een uur moeten wachten omdat het orkest nog niet klaar was. Met als gevolg hadden we maar een halfuur tussen de generale en de werkelijke arenaperformance. En Vellu moest nog een roos gaan kopen (traditie). Anyway, we hebben het gehaald en konden dan rustig op ons dooie gemak wachten tot al het volk in de arena was binnengestroomd. Vellu had tijdens de generale nog een smsje gekregen dat onze crew (Joonas, Marie, Erno, Rabea, Axel en Nadine) kwam kijken naar hoe mooi wij wel niet dansen.
Na de arenaperformance, konden we eindelijk uitblazen. We hadden besloten om te gaan dineren met de rest van de tweedejaars in een restaurant in het centrum. Het voorgerecht bestond uit allerlei slaatjes, dan het hoofdgerecht was pasta in de oven met stukjes kip, een soort van stoofvlees en nog iets anders dat ik ben vergeten. Het nagerecht was creme brulee. Maar het leek eerder op de deeg van pannekoeken. Enfin, het diner was wel lekker maar niet extreem chic. Rond een uur of negen zijn we naar Vellu's appertement geweest om iets deftigs aan te trekken. En alle speltjes uit mijn haar te krijgen (diegene die ooit in een speltjes tekort zitten, ik heb er nu 56). We zijn bijna een uur bezig geweest om al die dingen uit mijn haar te krijgen (ja sommige zatten echt goed vast) Daarna waren we eigenlijk te tam om naar de fuif te gaan en hebben we wat naar muziek geluisterd. Om iets na 11 uur heeft Vellu mij naar huis gedaan. Ik heb goed geslapen.
Dan op maandag is voor mij een nieuwe periode officieel begonnen. Mijn vakken zijn Geschiedenis, Biologie, Photoshop, Engels en Drama. Geschiedenis gaat over alle Finse oorlogen van 1800 tot en met 1945.Biologie is celbiologie en evolutie. Photoshop is foto's leren bewerken (moeilijk, wel fijn). Bij drama zijn we een theaterstuk in elkaar aan het steken. De voorstellingen zijn in de derde week van mei.

De foto's van het bal kan je vinden op: http://smg.photobucket.com/albums/v355/Saartje_TRfan/Wanh...

Kusjes

Sara

 

14:00 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-07

15 februari 2007

Moi iedereen,

Ik ben heelhuids teruggekomen uit Lapland. En het was echt supersupersupersupersupersupersupersuper (en zo kunnen we nog wel even doorgaan) plezant. We hebben met zijn allen een photobucket aangemaakt waarop iedereen zijn foto's gaat zetten, meer informatie onderaan de mail. Eerst verslag van de trip.
Op woensdagavond, om 18 uur zaten we in de trein richting Tampere. Alles verliep goed, we speelden wat kaart, we aten wat en ter hoogte van Varkaus kwam er een ander Duits meisje mee op de trein. Plotseling even later stond de trein stil. Een halfuur later de trein stond nog steeds stil. Half paniek bij ons want we hadden maar tien minuten om van trein te wisselen in Pieksämäki opweg naar Tampere. Wij in ons beste Fins naar de conducteur. Enfin, de trein ging wachten op ons. Dus geen enkel probleem we hebben hem gehaald. Een dikke vier uur later waren we in Tampere. Ondertussen waaren we al met een stuk of twintig op de trein. In Tampere moesten we twee uur wachten op de tein richting Rovaniemi. Dus ik, Lisa, Rika en Ian (jongen uit de USA) gingen Tampere dan maar even verkennen. Binnen de 200m hadden we een dronkaard achter ons aan zitten die uitleg gaf over Tampere. Intressant mannen! Die dronkaard zijn we bij de eerste bar kwijtgespeeld en wij hebben bij temperaturen van -30 proberen foto's te maken van Tampere. Fijn!
Dan eindelijk om iets na 1 mochten we de trein op richting Rovaniemi. Nadat de controleur onze tickets had gecontroleerd konden we eindelijk gaan slapen. Maar mannen, het was echt ijs-ijs-ijskoud op de trein. Op de ramen (vanbinnen) stond zelfs een hele laag ijs (of was het sneeuw) Enfin, ik ben uiteindelijk dan toch in slaap gevallen, maar niet voor lang. 70 tieners over twee wagons verdeeld = niet veel slaap. Om 12 uur 's middags waren we in Rovaniemi. Eerst lunch gegeten in een plaatselijke middelbare school en daarna naar het museum: Het Artikum geweest. Het ging over de geschiedenis van Rovaniemi en Lapland. Intressant, moest ik niet zo dood als een pier zijn geweest. Dan van het Artikum zijn we meteen naar Pyhä geweest, de plek waar we verbleven. Na het eten hebben we iedereen leren kennen en hebben ze ons de regels van het kamp uitgelegd. Daarna zijn de meesten gaan slapen.
Op vrijdag was het skien/snowboarden. Ik heb gesnowboard. Eerst natuurlijk lessen gerekegen, buiten de piste uiteraard, en na de middag op de piste. Vele keren op mijn gat en gezicht beland maar het ging niet slecht moet ik toegeven. Sommige van de skiërs waren er erger aantoe die avond (voor de mensen die beweren dat snowboarden veel gevaarlijker is dan skiën). 's avonds was het pannekoekavond. Ik heb de sauna uitgetest. Wat krijg je als je 50 tienermeisjes in 1 sauna steekt. Een kiekenkot! Ik was vlug terug uit de sauna.
Op zaterdag was het tweede snowboarddag. Alleen van de lift gevallen, geen verwondingen. 's avonds waren het wintergames. Laatste deel daarvan was een quiz. En 1 van de vragen was wat is de echte naam van Richard Dean Anderson (de man die mcgyver speelde) Niemand in ons groepje had er een idee van. Dus iedereen vrienden en familie gebeld (eh papa), maar niemand wist het. Iemand had dan het schitterende idee dat ze op het internet kon gaan met haar GSM. Enfin, het was dus een strikvraag. De echte naam van RDA, is gewoon Richard Dean Anderson. Flauw hoor.
Anyway, op zondag was het voor mij snowboarddag drie. Geen spannende dingen gebeurd. Ik ben zelfs niet van de lift gevallen. Alleen 1 keer op mijn kont. Mijn spieren deden wel al 2 dagen pijn, maar dat was niet zo heel erg. *s avonds weer naar de sauna geweest en daarna was echt 1 van de hoogtepunten van het weekend. De jongens moesten zich als meisjes verkleden voor een missverkiezing en de meisjes moeten hun daarbij helpen. Hillarisch gewoon! Wouter, een van de Belgen heeft gewonnen. En Thibeau, een andere Belg, was tweedes. Over de Blegen gesproken. Het was gewoon keileuk om hun nog eens te zien. En de twee Waalse jongens had ik helemaal nog nooit gezien. Trouwens als wij met zijn gezeven spraken dan spraken we Engels, want de Vlamingen wilden geen Frans spreken en de Walen geen Nederlands. Iedereen vond dat raar, maar goed. Die avond hebben we trouwens ook het Noorderlicht gezien. Suuuuuuuupermooi!!!! En ook een vallende ster en ja, ik heb een wens gedaan.
Op maandag zijn we in de ochtend naar een ametihstmijn geweest en hebben we onze eigen steentjes mogen uitgraven. In de namiddag ben ik gaan zweten en weken in een spa. In de avond zijn we naar een disco geweest, alcoholvrij spijtig genoeg. K heb mij anders wel goed geamuseerd. Op dinsdag zijn we de kerstman gaan bezoeken en we zijn rendier gaan rijden. 's Avonds zaten we op de trein terug naar huis. Op woendagmiddag waren we terug in Joensuu. Zo dood als een pier. Ik ben gisteren om 9 uur gaan slapen, het was nodig. Vandaag was het Penkarit op school en dat is het feest waarin de derdejaars afscheid nemen van de school. Ze verkleden zich dan als allerlei zotte dingen en gooien snoepjes naar iedereen. Njam njam. Ik heb vandaag ook mijn testen teruggekregen. Muziek was zeer goed (geen punten, gewoon een zeer goed), Wiskunde was een 8 en Zweeds ook.
Nu moet ik dringend gaan, want de kapper komt om mijn haar te doen voor het Wanhojen bal morgen.

Om de foto's van de Laplandtrip te  bekijken (die van mij komen er in het weekend op). Je gaat naar www.photobucket.com login: afs2007 en paswoord is 112233. Mensen met problemen moet maar een berichtje laten.

18:51 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-07

3 februari

Hoi iedereen,

Het is weer even geleden dus hier komt (eindelijk) nog eens een update. Ik ben hier nu 5 maanden in Finland. Dus voor diegene die mij superhard missen, nog vijf maandjes en ik ben weer terug.
Sinds de laatste keer is er veel gebeurd. Mijn Finse lessen zijn terug gestart, dit keer op maandagavond en woendagavond. Eerst zat ik in de groep 2.1 maar al na de tweede les verveelde ik mij dood en vroeg ik of ik naar 2.2 mocht. Geen enkel probleem. Dus vanaf nu zit ik die groep. Het is wel een pak moeilijker maar ook wel een pak intressanter. Het enige "probleem" is wel dat in groep 2.2 van de 14 leerlingen, 10 Russen zijn. Ach je geraakt wel gewend aan dat russisch gekonkelfoezel (of hoe je dat ook mag noemen). Het is ook wel spijtig dat ik nu op andere uren Finse les heb dan Marie (die in 3.2 zit) want anders konden we op woensdagnamiddag altijd na school samen met haar boyfriend Joonas iets gaan eten en dan daarna in de plaatselijke CD-winkels gaan snuffelen. Maar ja, nu zal het ook wel goedkoper worden voor mijn portemonee zeker. Over boyfriends gesproken. Ik heb deze week even een vriendje gehad. Vellu, mijn danspartner. Vorige week zaterdag zijn we uitgeweest en toen vroeg hij het aan. Ik heb toen ja gezegd, voor God weet welke reden, maar ik had er de zondag al spijt van eigenlijk. Gisteren heb ik het uitgemaakt. Hij zei dat hij me begreep en dat hij "no hard feelings" had. Vorige week was het hier ook weer testweek. Ik had examens voor muziek, Zweeds en wiskunde. Muziek ging goed, ik moest een essay schrijven over Jean Sibbelius. Zweeds was ook wel ok maar wiskunde was wel erg moeilijk. Vooral omdat Jari (de leraar btw) was vergeten om mijn test te vertalen naar het Engels. Dus moest hij on the spot vlug de belangrijkste dingen vertalen. Achteraf gezien was dat best wel lachen, op de moment zelf kon ik daar niet echt mee lachen. Over lachen gesproken. Op maandagavond ben ik vrij laat wakker gebleven omdat de jongens van COB in Rautaryhmä kwamen. Dat is een laatavondshow waarin je vragen kan sturen naar de band die dan die week aanwezig is. Grappig!!! Ik lag wel pas om half 1 in mijn bed maar goed. De volgende dag moest ik alleen maar even naar school voor de vergadering van de toneelgroep. In mei ga ik hier 5 keer op rij in het schooltoneel spelen. Joepie!!!! Op woensdag ben ik met Mari naar Kitee geweest als studiemateriaal voor haar studenten. Mari is leerkracht Engels (en Zweeds) en haar studenten klagen altijd dat het niet intressant is om met haar Engels te spreken omdat zij ook Fins kan. Dus heeft Mari gezegd, ok goed, dan breng ik iemand die niet zo goed Fins kan, maar wel goed Engels, kunnen jullie met haar oefenen. Wel, ik moet zeggen, ik heb nog nooit vier zo'n stille klassen gezien als die dag. Als je dacht dat Mika Häkkinen en Kimi Räikkönen slecht Engels spraken, dan had je hun moeten horen .
Anyway, volgende week zit ik in Lapland. Ik kijk er naar uit. Ik ga een poging wagen om veel foto's te trekken maar blijkbaar vindt mijn fototoestel temperaturen van -20 tot -30 niet zo lief

Tot de volgende

Sara

18:40 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-01-07

13 januari 2006

Hoi iedereen

 

Geen idee wat er met me aan de hand is. Het is half acht 's morgens en ik ben al een uur wakker en dat voor het weekend??? Anyway, ik heb eindelijk de foto's van onze pikkujoulu (kerstfeestje) van bij ons op school aangekregen. (zie op het einde van dit berichtje. Maar nu ik toch ineens aan een typpen ben, kan ik jullie misschien ook even een kort verslag geven over wat ik de laatste veertien dagen zoal gedaan heb. Wel eigenlijk niet zoveel. Het was vooral school, school, school en school. Want ik ben met Zweeds begonnen en we hebben bijna elke keer test. Ik heb gisteren van de leerkracht een complimentje gekregen dat ik het beter doe dan de meesten Finnen die trouwens allemaal al (minstens) 3 jaar Zweeds achter de rug hebben. De afgelopen veertien dagen heb ik mij ook suf lopen zoeken naar een partner voor het schoolbal. En...ik heb er eentje. Hij heet Vellu, hij is 21 jaar en studeert media en communicatie (of iets in die aard) aan de universiteit in Joensuu. Ik ben echt blij dat hij met mij wil dansen want hij is een vriend van mij en dat is leuker, vind ik toch, dan te dansen met iemand die je totaal niet kent. En als je een fout maakt (de helft van de tijd) dan kan je daar eens goed mee lachen. Bij iemand "onbekend" zou ik me meteen doodschamen.
Op donderdag zijn we met de sportklas naar een basketbalwedstrijd gaan kijken. In het begin wa het wel leuk en op het einde spannened, maar het merendeel van de wedstrijd heb ik mij eigenlijk verveeld. Basketbal (koripallo in het Fins) is veel leuker om gewoon te spelen.
Dit weekend ben ik alleen thuis. Kalle en Mari zijn naar Lahti voor één of andere bijeenkomst, Rasmus zit in Savonlinna, Ronja is naar Kitee en aangezien mij en Roni alleen laten voor twee dagen niet goed zou komen, hebben ze die naar Mummo (oma) gedaan. Hij vindt het niet erg en ik ook niet.
Ondertussen is het hier ook -15 (eindelijk) maar de sneeuw laat nog een beetje op zich wachten, want al de vorige sneeuw (van met kerst en neiuwjaar) is alweer gesmolten. Al de Finnen vinden het zeer eigenaardig...

 

Tot zover de nieuwtjes, hier zijn de foto's

 

Ik als elfje
Noora als bloempje (bij al haar broertjes en zusjes)
Annu als konijn (nee, niet het playboykonijn)
Anna als boom
Onze directeur
Schoolbandje
Het bandje van Nico (konijn) en Perttu (elfje)
De leerkrachten Frans (Esko), Filosofie (Kimmo), Wiskunde (Jari) en de directeur (Esa) die uit hun dak gaan.

 

Kusjes en knuffels (en nog een keer extra knuffels voor de jarigen vandaag: Kato, Ann-Sofie, Stijn en Rob. GEFELICIFLAPSTAART )

 

Sara 

 

 

 

06:53 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-01-07

3 januari 2007

Hoi iedereen

Welkom bij het eerste bericht van 2007! Het nieuwjaarsfeestje hier thuis in Reijola was erg fijn en erg lekker. We hebben een combinatie van kaasfondue en gewone fondue gedaan. En dan om zes uur (crazy Fins  ) zijn we het vuurwerk gaan afsteken in het naburige veld. Wel we hebben een aantal keer goed gelachen en goed gegild (nou ja, ik dan toch) maar we hebben ook wel wat pijlen in de lucht gekregen. De foto's laadt ik een van de dagen wel eens op, ze mogen er best zijn. Ik heb ook een filmpje, ik zal eens zien waar ik dat kan uploaden. Anyway, na het vuurwerk hebben we het traditionele tinnen hoefijzer laten smelten en dan in een emmer water gedaan en dan verschijnen er allerlei leuke vormpjes die je toekomst kan voorspellen. Mijn toekomst is dat ik ga reizen dit jaar. (echt waar?  ) Hierna is de taxi mij komen halen om me naar Joonas place te brengen. Er waren heel wat mensen op het feestje en we hebben allemaal goed gevierd en goed gedronken. Erno en Vellu hebben de laatste keer het glas geheven om kwart voor 9 's morgens. Om 11 uur ben ik katervrij (als een van de weinigen) wakker geworden maar ik heb toch nog de hele tijd als een zombie rondgelopen. Gisteren was het weer school en dat was hard, heel hard. Zelfs de leerkrachten sliepen nog half.

Tot zover de nieuwtjes uit het steeds lichter en lichter wordende Finland. Nieuwjaarszoenen en knuffels aan iedereen!!!

Sara

21:04 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

31-12-06

31 december 2006

Hoi hoi

Laatste bericht van 2006. Ik ga nieuwjaar vieren bij Joonas en Marie thuis samen met heel wat vrienden van hun (en ook Axel ) Maar goed dat is voor strakjes. We hadden een witte kerst hier in dit gedeelte van Finland en hoger, Helsinki daarentegen was even zwart als België. Nah nah!!! Op kerstavond hebben we een hammetje gegeten en hebben we na het eten onze pakjes opengedaan. Van Ronja heb ik een balpen met mijn naam op gekregen, van Mari, Kalle (en Roni) heb ik een boek van Narnia gekregen (jup in het Fins) en van Rasmus heb ik de jongenskalender van zijn school gekregen. Allemaal jummie Finnen in bloot bovenlijf.
Op kerstdag zelf zijn we naar Mummo en Papa (oma en opa) geweest om ons vol te proppen met de lekkerste chocoladecake in het bestaan van chocoladecaken. De rest van de week heb ik mij beziggehouden met tv-kijken, computeren, slapen en sneeuwmannen te maken. Het plan voor vanavond is dat ik eerst hier met de familie en met de gastfamilie van Raphael kaasfondue eet en dan tegen een uur of 8 's avonds brengt een taxi Raphael en zijn vriend Felipe naar de stad en mij naar Joonas' place. Hoe het daar afloopt, lezen jullie in mijn volgend berichtje: het eerste bericht van 2007!

Een superfijn nieuwjaar voor jullie allemaal en remember als jullie mij een smsje willen sturen voor nieuwjaar: In Finland is het een uur later als in België

Knuffels en nieuwjaarskussen

Sara

PS: De kans is groot dat Finland wéér metal naar het Songfestival stuurt: Thunderstone: http://thunderstone.org/ BTW Mirka, de drummer, speelt ook voor Warmen.

14:15 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-12-06

 22 December

Hoi iedereen

Ik begin hier intussen al virtuele schoppen te krijgen, dus ik zal mijn blogje nog eens up daten. Mijn winterslaap is hier inderdaad begonnen. De meesten zullen het niet kunnen geloven (ikzelf trouwens ook niet) maar als ik kan, dan slaap ik meestal tot 12 uur 's middags. Volgens de mensen van AFS is dat erg normaal, je slaapt gewoon veel langer tijdens je AFS-jaar. Maar goed, wat ik deze maand dus allemaal heb uitgespookt. Helemaal in het begin van de maand had ik enkele examens maar die zijn allemaal goed verlopen. Dan op zes december was het onze nationale feestdag. De avond ervoor hadden we al gefeest bij een vriendin van Mari in Kitee maar op de dag zelve zijn we naar Savonlinna gereden om het nationale feestag concert van Rasmus' school bij te wonen. Na de nationale feestdag begon ook onze derde periode op school aan. Mijn vakken zijn: Engels, Muziek, Wiskunde, Sport, Zweeds en Dansles. Tijdens de eerste les Sport is er iemand met zijn volle gewicht op mijn teen gaan staan. Wel het deed pijn en de week derna heb ik maar mooi niet meegedaan met Sport en met de Dansles. Dat laatse vond ik nu niet zo erg.   Wat heb ik zo nogal gedaa? Wel hier in Finland is December één grote feestmaand. Van Itsenäisyyspäivä (nationale feestdag) gaat het over in de traditionele Pikkujoulu's (kleine kerstfeestjes) met school, vereningen en met je vrienden. De Pikkujoulu op school was echt superleuk. Onze leerkrachten zijn zo grappig. De foto's (die ik nu nog niet heb maar hopelijk na nieuwjaar wel) zullen wel voor zichzelf spreken.
Mijn vakantie is gisteren begonnen en vorige week heb ik mijn rapport gekregen. het zag er allemaal heel goed uit en heel erg saai, volgens Ronja. Van alles een 9 (Wiskunde, muziek, Frans) en een 8 voor Engels. Maar Engels was wel op het hoogste niveau en dat examen was na een weekend vol fijne feestjes dus ja...euh feestjes moeten er ook zijn
Vandaag hebben we de Kerstschoonmaak gehouden (het hele huis mogen dweilen *zucht*) en we hebben de kerstboom (uit het eigen bos) binnengehaald.Dat was het zo wat!

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille!
Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar iedereen!

Sara

PS: Misschien delen we het lot, misschien hebben we hier in Finland ook geen witte Kerst *snift*  maar misschien ook wel. Ik zal het jullie de volgende keer weten te zeggen

 

PS 2: enkele foto's:

Toen er nog sneeuw was (eind november begin december)
Joensuu in de sneeuw (gebouw is het kunstmuseum)
De Finse variant van tafelvoetbal: ijshockey
Axel (voor de geintresseerden Belgische meisjes op zoek naar een hotte Fin. *kucht* Korppu *kucht* )
Rabea en Axel in "gevecht"
Fins Feestje

 

17:58 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-12-06

1 december

Goh het is weer even geleden, tijd om weer eens up te daten. Vorige week was het de laatste week van de tweede periode en dus hebben we deze week testenweek. De sneeuw is hier nu allemaal gesmolten en ik vind het nog steeds niet grappig. Vorig weekend was het AFS weekend. We hebben vooral gekookt, we zijn op het ijs geweest (het ijs op de meren is nog dik 15 cm)en we hebben voor het slapen gaan nog een filnpje gezien. Maar dan het slapen zelf! De Thaise jongen was zoooo hard aan het snurken (voor Korppu: nog harder dan uw hillovretend beertje, voor Bieni: nog harder dan ons pa, voor ons pa: ja, je snurkt)enfin samen met die jongen op dezelfde slaapruimte liggen ging dus niet. Dus ik, Rafael en Susi een ander slaapplekje zoeken. Het warmste dat we vonden was de doucheruimte aka de badkamer. Lekker warme vloer met vloerverwarming. De volgende dag was mijn rug wel geradbraakt maar goed. Op maandag zijn we met de directeur (Esa) en met de leraar geschiedenis (Mika) naar ijshockey gaan kijken. Joensuu moest spelen tegen de nationale ploeg (-20). En Joensuu heeft ze afgemaakt met 3-0. Ja, dat was fijn.Dinsdag en woensdag heb ik al lerend doorgebracht want gisterenavond was het test Fins. Volgens mij was dat een van de gemakkelijkste testen uit mijn leven. Ze vroeg niks van vertaaloefening. Het enige wat we moesten vertalen waren woordjes als stoel, bank, ijskast en tafel. Ja, als je dat na drie maanden hier in Finland nog niet weet, dat weet ik het ook niet meer. Dan thuiskomen, nog rap wa leren voor Frans. De test Frans was vrij gemakkelijk. Alleen grammatica en een schrijfoefening en een leesoefening. We zullen wel zien. Ik ga nu naar naar huis. Of misschien ga ik even kijken wat de pot schaft op school. Anyway ik stop nu met dit berichtje.

Kusjes!!!

09:37 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-11-06

20 november

Nee!!! De sneeuw is dus toch aan het smelten. Het is hier nu overal superglad en ik vind er absoluut niks aan. Laat het maar snel terug weer gaan sneeuwen. Om nog even wat memories op te halen van de sneeuw, hier zijn wat fotootjes van twee weken terug. Veel plezier ermee!!

 

In de sneeuw
En waar zijn mijn voeten?
Sneeuwengeltje (don´t try this at home, het was ijskoud)
Sneeuwattack

 

*zucht* Ik wil mijn sneeuw terug!!!! Ik wil Roni nog eens kunnen soppen in de sneeuw en van het heuveltje glijden met de slee en op mijn bek gaan, in de sneeuw! Nah ja, nog enkele daagjes wachten en dat ziet alles hier weer lekker terug wit!

 

Kusjes aan de sneeuwloze Belgen (en Nederlanders)

 

Sara

18:16 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-11-06

13 november

Hoi iedereen

Tijd om dit blogje weer eens up te daten. Ik weet dat het wel weer eventjes geleden is (meer als twee weken stiekempjes maar daar gaan we het nu even niet over hebben) Ik moet nu wel eens goed nadenken wat ik in de afgelopen twee weken gedaan heb. Wel euh...zoals jullie misschien gehoord hebben via e-mail,nieuwsberichten of eender wat, het is hier lekker beginnen sneeuwen en ik geloof dat het warmste dat ik de afgelopen 2 weken gehad heb, iets van een twee graden moet zijn geweest. De kans is groot dat de sneeuw die er nu ligt nog tot april of zelfs mei zal blijven liggen. ´s Morgens naar de bushalte gaan is nu ook wel best een avontuur geworden. Iedereen zwiert namelijk zijn sneeuw op het kleine padje dat onze straat verbindt met een hoofdweg. Op bepaalde punten op dat padje ligt er bijna 70 cm sneeuw en daar zak je dan lekker door. Hier op school gaat alles vrij goed. De lessen zijn soms wel wat makkelijk, of van saai nog maar te zwijgen, maar ik heb tot hiertoe nog maar een lesuur geskipt. Of nee, twee eigenlijk. Maar dat laatste was niet echt de bedoeling. Ik vond gewoon mijn sportgroep niet. Ze waren vast ergens naartoe met de fiets en ze waren mij dat vergeten te vermelden. Anyway, een springuur is altijd wel fijn. Van Lisa krijg ik af en toe nog wel grijze haren maar ik hou het wel uit, thanks to the others. Ik ga wel zien dat ik volgende periode helemaal geen lessen meer samen met haar heb, want hoe saai het ook mag zijn, ik wil wel kunnen volgen en als zij er de hele zit door te tetteren met hoe moeilijk het toch wel is en dat ze zeker een vier (een Finse 0) gaat hebben en dat ze niet kan volgen. *diepe zucht* .Oh ja, ik ben vorige week gaan skiën, dat was een fijne ervaring. Echt veel geskiët heb ik in het verleden niet gedaan en in de wildernis skiën is nog iets totaal anders als op een skipiste met kunstsneeuw. Bij de eerste helling (van 1% naar beneden ofzoiets) lag ik al op mijn bek. Natuurlijk was ik op dat moment "toevallig" mijn fototoestel vergeten. Jammer toch *kucht* Gisteren was het hier ook nog vaderdag. Ik heb speciaal voor Kalle chocolademousse gemaakt. Dat was lekker!Nu ga ik er eens mee stoppen want ik moet nog een tekst voor muziek vertalen.Joepie!!! *zucht*

Traditionele kusjes en knuffels

Sara

11:47 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-06

29 oktober

Hoi schatties

 

Bedankt iedereen voor de verjaardagswensen. Het was echt een superleuke 18de verjaardag! Maar daarover vertel ik straks meer. Vorig weekend zat ik dus in Jyväskylä, een stadje ongeveer in het midden van Finland. We gingen op bezoek bij vrienden van Mari en Kalle. Het was echt supergezellig en Ronja, Noora (dochter van het huis) en ik hebben ons geamuseerd met een playstationspelletje waarbij je allerlei opdrachten moet doen voor een camera. Ik zal zien of ik er een filmpje van kan posten en anders dan vraag ik dat wel eens lief aan mijn allerliefste ouders die nu een website webben met gigantisch veel space . Voor de geinteresseerden: www.carlensabine.com Anyway, we zijn ook nog gaan wandelen en we hebben de grootste stenen in Finland gezien. Toen we de volgende dag terug naar Joensuu reden, zag hier alles wit. het had gesneeuwd. maar voor ik een deftige foto kon trekken begon het keihard te regenen en was de sneeuw gesmolten. De vakantie was over op maandag en dus moest ik weer naar school *gaap* Ik denk niet dat er veel boeiends is gebeurd op school deze week behalve dan dat wiskunde gewoon grappig wordt. Ik heb nu statistiek genomen maar al die vragen zijn in het Fins. Dus meestal als ik de vraag snap, kan ik het wel oplossen. Meestal ben ik langer bezeig met uit te vinden wat de vraag is, dan om het antwoord te zoeken. Ja ja fijne dingen. Lisa, het Duitste meisje, wil altijd de hele vraag snappen maar ik stop al wanneer ik al mij gegevens heb. En dan noemt ze mij onefficiënt??? Ja soms krijg ik echt grijs haar van haar en de andere moment schiet ik goed met haar op. Best vreemd eigenlijk. Ik weet dat ze nooit zo´n goede vriendin zal worden als mijn vrienden in België want daarvoor zijn we gewoon te verschillend. Dinsdagavond heeft Mari me wat Zweeds geleerd. Zweeds is grappig  maar ik ben nu wel 100% zeker dat ik Zweeds wil gaan doen in Gent (en al die Finnen mij hier gek verklaren ) Ik zit nu wel een beetje te twijfelen of ik Nederlands wil gaan doen of Engels. Wees gerust, ik zal het op tijd weten te zeggen aan ons papa en Sabine. Goed, terug naar Finland. Op woensdag heb ik mijn contactpersoon ontmoet. Ze is echt superaardig! Ze heet Ilja en komt uit Nederland. Het was voor mij erg vreemd om meer dan 1,5 uur Nederlands te spreken en het ging belange zo vlot niet als ik wou. het was eerder een mix van Engels en Nederlands. Op donderdag hebben we pulla gemaakt, een soort van Fins broodje/koffiekoek, voor mij verjaardagsfeestje van vrijdag. Op vrijdag was het mijn verjaardag!!! Toen ik op school kwam, heeft Suvi in het groot 18 op mijn voorhoofd geschreven en moest ik met een papieren hoedje rondlopen. Iedereen wist dus dat het mijn verjaardag was, om je dood te schamen. Tijdens de pauze hebben mijn vrienden dan ook nog gelukkige verjaardag in het Fins gezongen. Nogmaals, om je dood te schamen. Maar het was wel lief van ze.  Toen ik thuis kwam, was Rasmus volop bezig met mijn verjaardagstaart te verknoeien maar dankzij Mari en Kalle is het allemaal nog in orde gekomen. ´S avonds was het mijn feestje. Lisa had ook nog chocolademousse gemaakt. Erg lekker! Omdat we er niet echt een drinkfeestje van wilden maken, had ik een spelletje uitbeelden voorbereid. Dat was gewoon te grappig en de Finnen vonden het erg leuk. Zelfs toen alle voorbereide kaartjes op waren, vroegen ze of we niet verder konden gaan met het spelletje. Rond tien uur zijn de meesten doorgegaan want ze moesten de laatste bus halen. En Suvi ging slapen omdat ze de volgende dag moest werken. Enkel Lisa, Marie, Rabbea en Joonas konden blijven. De meiden zijn samen met me in de sauna geweest en Joonas werd ge-entertaind door mijn gastgezin. Na de sauna hebben we de fles honingwijn, die ik van Marie en Joonas hebgekregen, opengedaan. Dat was lekker! Omdat Joonas daarna bijna half in slaap viel, zijn hij, Marie en Rabbea ook naar huis gegaan. Lisa is nog even gebleven om wat mee op te ruimen en om dik 2 uur lag ik in mijn bed. Ik heb geslapen tot 11,30 en gisteren heb ik eigenlijk de hele dag wat gelummeld (spelling??) Gisterenmorgen heb ik nog even met Korppu aka Sanne gebeld en gisterenavond heb ik ook nog met ons pa en Sabine getetterd. En deze ochtend werd ik wakker en...het had gesneeuwd! Tot zover het belangrijke nieuws vanuit Reijola. Iedereen die een kaartje, mailtje,smsje,... gestuurd heeft, keihard bedankt!

 

Nog wat foto's

 

Het beruchte playstationspelletje

Kijk een steentje

De party, van links naar rechts: Joonas, Suvi, Lisa, Ikke, Rika,Minna, Noora, Millä en Rabbea

Nog een foto van de party: Noora, Millä, Marie, Antti en Joonas

Sneeeeeeeeeeeeuw! 


 

13:40 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-10-06

19 oktober

Hoi schatties

 

Het is weer een weekje geleden dus het is hoog tijd voor een update.

De trektoch door de bossen was zwaar en vermoeiend maar best gezellig eigenlijk. Veel foto´s heb ik niet van de trip want na een uur viel mijn camera uit. En ik die dacht dat de batterij nog wel ok was. Pfff...gepest door de batterij heet dat zeker?? Die nacht, de trip duurde twee dagen, heb ik in een legertent geslapen met een vuurtje vanbinnen. De jongens waren alleen om 2 uur ´s nachts vergeten om hout op het vuur te doen met als gevolg dat het echt ijskoud was in de tent ( en het was buiten een volle 0 graden.) Om half vijf zijn ze pas terug begonnen met het vuur terug aan te steken waardoor het terug lekker warm werd in de tent. Al waren we natuurlijk wel allemaal klaarwakker. Dankzij de bands Wintersun en Ensiferum ben ik lekker terug in slaap gevallen. Om zeven uur moesten we uit de tent want om negen uur moesten we terug richting de plek waar we met de buschauffeur hadden afgesproken. Twee uur later kon ik opgelucht ademhalen. Yes! Narr huis! Naar een lekker warm bad en vooral...naar mijn bed! Eerst moest ik nog wel op school mijn rapport gaan halen: 90 % maar de rest van de dag ben ik echt lekker tam geweest. Net als de zaterdag eigenlijk. Zaterdagavond ben ik naar een feestje geweest. Ik heb echt superveel lieve mensen leren kennen en ik ben geknuffeld door een Finse jongen . Hij was dronken maar dat laten we nu even achterwegen. De zondag was vooral bekomen van het feestje en genieten van de herfstvakantie. `s Avonds is Lisa langsgeweest en hebben we naar een Finse film gekeken. Deze hele herfstvakantie heb ik nog niet veel gedaan. Meestal slaap ik tot een uur of tien, dan ontbijt ik,  daarna speel ik gitaar of maak ik huiswerk, dan vraagt Roni on DVD te kijken, lunch, dan steek ik nijn neus eens buiten voor een aantal uur en dan daarna kijk ik tv of zit ik op de pc. En ´s avonds kijk ik na het eten ook meestal tv of speel ik gitaar of een gezelschapsspelletje. Ja mensen, ik heb hier echt een boeiend leven ! Dit weekend gaan we op pad, we gaan naar Jyväskylä, het Finse leuven, om vrienden van Kalle en Mari te bezoeken.
Met mijn Fins gaat het al vrij goed. Ik begin steeds meer en meer dingen te verstaan en ik kan al een conversatie voeren met Roni :-))

 

Ik hou jullie verder op de hoogte

 

Knuffels

 

Sara

 

PS: Hier zijn enkele fotootjes

 

Op tocht met de familie

Ronja (die stiekem niet op de foto wou)

Rasmus die probeert te jongleren met knuffelbeestjes

Mijn kamer, nou ja mijn bureau

Savonlinna (meer)
Olavinlinna
Nee maar een lichtschakelaar in een Middeleeuws kasteel
Marie en Anna (twee van mijn vriendinnen)
Uitzicht van op tocht
Speciaal voor Korppu en andere COB-fans (de rest mag ook kijken maar snapt de joke waarschijnlijk niet )

 

 

15:43 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

12-10-06

12 oktober

Hoi iedereen

 

Het is weer even geleden, sorry daarvoor maar ik had vorige week testenweek. Vandaag krijg ik alles terug, morgen krijg ik mijn rapport en dan heb ik volgende week mijn eerste week vakantie. De punten zien er al heel goed uit: 9+ voor Engels, 9 voor Duits en een 8,5 voor Wiskunde. Nu filosofie nog terugkrijgen, maar dat is voor over een dik kwartier.
Dit weekend zijn we naar Savonlinna geweest, een stad ongeveer 150 km ten zuiden van Joensuu. Daar staat een van de 3 kastelen in Finland: Olavinlinna (het kasteel van Olav) Het is romaanse stijl, heel dik en log dus. De foto´s zullen later nog wel komen. Daar daarna zijn we nog gaan "dinneren" met Rasmus in Savonlinna. Het was ehel lekker: rendiersoep en kip met honing.
De zondag hebben niet veel gedaan, we zijn alleen supervroeg opgestaan om naar de F1 race te kijken (de eerste helft van de tijd hebben we geslapen, we zijn echt pas beginnen zien vanaf het moment dat Schumi zijn motor opblies)

De maandag is mijn nieuwe periode begonnen: Engels niveau 8, Frans niveau 4, Wiskunde niveau 7, Sport en muziek. De leerkracht muziek heeft gevraagd of ik de volgende keer de lead wil spelen van een liedje van Apulanta (misschien kennen sommige van jullie dat wel)
Nadat ik mijn essay van filosofie heb teruggekregen, vertrek ik samen met de derdejaars op trektocht door de bossen. Mijn rugzak zit vol met eten, drinken, warme kleren, slaapzak, matras, wc-papier,... Mijn eerste keer kamperen in het bos. Ik hou jullie op de hoogte. Gisteren ben ik nog vlug de dvd van Children of Bodom gaan halen (zo te zien is de releasedate voor europa naar 27/10 teruggeplaatst hehe, maar dus niet hier) Voor de fans: hij is zaaaaaaaaaaaaaaaalig grappig, lief, cute,...

 

Kusjes en knuffels

 

Sara 

08:33 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-10-06

1 Oktober

Dit keer een iets langere update vanuit het nog steeds koude Finland. Dus vorige week vrijdag moest ik op Roni babysitten. Dat ging goed tot het moment had hij moest gaan slapen...uiteraard. De conversatie: nukkumaa (ga slapen) en en nukkumaa (ik wil niet gaan slapen ) bleeeeeef maar duren. Rond 10 uur is hij dan toch in zijn bed gekropen op voorwaarde dat ik moest wakker blijven tot hij in slaap was. Anyway, ik heb het overleefd. De zaterdag ben ik naar Kitee geweest voor het concert van Indica (het was maar matig). De zondag heb ik samen met Ronja en Kati (vriendin van Ronja) een wandeling in Kitee gemaakt van drie uur. Geen bekend volk tegengekomen  maar het was niettemin erg mooi.

Maandag was weer school maar het was een korte week. Woensdag mocht ik al om 12,30 naar huis en vrijdag mocht ik thuisblijven. Op woensdag had ik trouwens ook nog een vreemde ervaring met de bus. Nooit eerder gezien: een bus die zijn traject aanpast. Ineens zaten we in de middle of nowhere (en dat hier in de middle of nowhere  ) Ik al half ik paniek, toch nadenkend dat de buschauffeur niet had gezegd dat hij niet naar Reijola ging. Anyway, de schade was beperkt en ik heb Reijola heelhuids bereikt met de bus

Vrijdag mocht ik thuisblijven en heb ik de dag doorgebracht met jaja: Duits studeren. Terwijl al mijn klasgenoten morgen beginnen met unief (of sommige zijn juist begonnen) mag ik morgen met mijn eerste examen beginnen. Het is hier de gewoonte dat je examen doet na elke periode (die zes weken duurt) Vandaar...

In de loop van deze week heb ik ook nog belgische snoepjes, vulpenvullingen en strips aangekregen, Dank u Bomma *dikke kus*

Dit weekend heb ik gestudeerd en deze ochtend ben ik na de F1 race, bessen gaan plukken. het was niet meteen een bijster succes maar goed. Dan daarna Sabine gebeld om haar een gelukkige verjaardag te wensen (hyvää syntymäpäivää Bieni) Vandaag was trouwens ook wel een vrij moeilijke dag kwestie van heimwee, zeker na het telefoontje van de Bomma en de babbel met Bieni. Maar de pannenkoeken van deze avond hebben al veel goed gemaakt.

 

En nu...nu ga ik genieten van het laatste deel van het Johnny Depp weekend hier in Finland. Hehe.  Zij die gaan kwijlen...euh naar tv kijken, groeten u!

 

Sara

20:03 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-06

26 september

Kort berichtje:

 

Ik meld jullie met trotsheid dat het vannacht -7 was en dat het vanmorgen toen ik naar school kwam, nog steeds -3 was. Maar wees gerust. Het zal zo´n weer (of zelfs kouder) zijn voor de volgende zeven maanden.

 

Knuffels

 

Frostbitten Sara die heel blij is dat ze in Finland is

 

11:46 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-09-06

De eerste foto´s

Zie hier de eerste foto´s vanuit Finland (en eentje vanuit België)

 

De luchthaven

De Thaise jongen (Muu) en zijn gastvader die mij tot in Reijola heeft gebracht (Martti)

Zonsondergang vanop het terras

Kalliojärvi

Even mijn kleine zus dragen

Roni met gitaar

 

Dat is het voor nu, mensen die tips hebben voor efficiënte websites voor het uploaden van foto's en andere tips/ vragen/opmerkingen mogen altijd een berichtje achterlaten op de site.

 

XxXjes en knuffels

 

Sara 

 

 

18:10 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22 September

Hoi iedereen

 

Het is weer even geleden. Tijd voor een update dus! Vorige week donderdag ben ik met Lisa gaan shoppen in Joensuu. Ze hebben een leuk snoepwinkeltje met snoep vanuit heel Europa (ja ook Belgische en Nederlandse snoepjes) en een zeer gezellig CD-winkeltje met een grote collectie aan metal CD's (wat wil een mens nu nog meer) De Finse les op niveau 2 is een pak moeilijker en ik moet nog een aantal dingen studeren die de anderen al gezien hebben maar het is een pak intressanter dan niveau 1.De vrijdag hadden we orientatië in de stad met AFS. We werden verdeeld in twee groepen en moesten dan allerlei opdrachten in de stad doen. Omdat de twee groepen dezelfde vragen hadden, werden we een groep. Iets waar de leiding niet zo heel blij was dus werden we achteraf "gestraft" (20 keer touwtjespringen) We werden ook wel allemaal beloond (met snoepjes van de snoepwinkel) dus zo erg was het ook niet. De zaterdag hebben we (Roni, Ronja, Rasmus en ik) een zeer vroeg kerstcadeautje gekregen: een gitaar :-)))) en ´s nammidags zijn we gaan wandelen rond Kalliojärvi. Ik hoop dat ik de foto's dit weekend kan uploaden. De zondag hebben we het huis gepoetst en tv gekeken. Maandag was het weer school. Met sport hebben we Finse basebal gespeeld. Het lijkt sterk op Amerikaanse basebal alleen doen de Finnen dingen die de Amerikanen als valsspelen zouden beschouwen. Ghehehe. Die dag had ik ook woordtest Engels (24/25). Dinsdag was een normale dag, niets bijzonders gebeurd dus. De woensdag ben ik met de fiets naar school gegaan en dat is te vergelijken met fietsen op de Heikantberg (de mensen uit Rotselaar en omstreken weten wel wat ik bedoel) alleen dan wel voor bijna 10 km. Ik was dus zo dood als een pier! Maar we zijn wel gaan bowlen met sport, dus zo erg vond ik het niet. ´s Avonds zijn we bij Kirsi en Rauno op de koffie geweest want Pauliina had iets te vieren: ze was tweede geworden in een nationale paardenwedstrijd (maw in die disciple is de tweede beste in heel Finland) Gisteren ben ik weer shoppen in Joensuu. Dit keer voor kleren. Ik heb alleen een jeansvestje gekocht want ik heb nog niet veel winkels gevonden waar ze leuke dingen hebben. Volgende week beter :-) Gisteren heb ik ook eventjes gebeld met ons pa en Sabine.Nu moet ik naar de "career counsellor" om mijn lessenrooster voor de volgende periodes te bepalen en vanavond moet ik op Roni babysitten. Wordt vervolgd dus...

 

XxXjes en knuffels

 

Sara

08:24 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-09-06

12 september

Hoi Iedereen

 

Het is weer bijna een weekje geleden dus tijd om dit blogje weer eens up te daten. Woensdag en donderdag waren gewone schooldagen, er is niet echt iets boeiend gebeurd. Op vrijdag moest ik voor de eerste keer met de bus en...euh...laten we het er op houden dat het een unieke belevenis was. en 's avonds heb ik een van mijn twee contactpersonen ontmoet. Vorig jaar was zij de gastmama van Veronique, een Belgisch meisje.Dan dit weekend hadden we AFS-kamp. We zijn met 9 studenten: 2 van Brazilië (Bia en Raphael) , 2 van Thailand (Gain en Muu), meisje uit Hong Kong (Shenyu), meisje uit Chili'(Patty), meisje uit Japan (Rikka), meisje uit Duitsland (LIsa) en ik. De leiding bestond uit Jill (een Belgische die is blijven plakken) Susi en Anna (Twee Duitsers die zijn blijven plakken) en Jenni ( de enige Finse in het gezelschap)Als eerste hebben we een altijd kennismakingsspelletjes gespeeld, daarna hebben we gebabeld over de culturele verschillen. 's Avonds zijn we in de sauna geweest, hebben we makkara (worstjes) en marshmellows gebraden in het haardvuur en ten slotte hebben we nog gequizt. Op zondag moesten we om 8,30 uit ons bed komen en hebben we nog enkele activiteiten rond 'typisch Fins' gedaan. Rond 14 u zijn Kalle en Mari me komen halen en zijn we naar de grootouders gegaan om de F1 race te zien. Dan de nacht van zondag op maandag heb ik superslecht geslapen en had ik ook de eerste keer echt heimwee maar gelukkig gaat het nu weer beter hoor ;-) mede dankzij de frietjes die Mari gisteren gemaakt heeft. Het was niet helemaal zoals Belgische frieten maar ze waren niet slecht. Gisteren ook zijn we met Sport naar de Arena gegaan om daar enkele toffe sporten te doen: hoogspringen en speerwerpen. Wees gerust, er waren geen gewonden. Vandaag heb ik te horen gekregen dat op twee oktober ik examen Duits heb. Joepie! Hier is het dus de gewoonte dat je na elke periode examen hebt. Voordeel is wel dat de leerstof niet meer is dan hetgeen we voor een grote test in België zouden moeten leren.

 

Omdat de pc gisteren op school een beetje vreemd deed en ik dat nu pas kan oplossen, zal ik ook nog een kort verslag geven van gisteren en vandaag.

 

Gisterenavond had ik dus Finse les. Ik en Lisa zijn meteen na school naar Joensuu gereden met de bus en hebben het "talenhuis" flink zelf gevonden zonder het aan een Fin te moeten vragen en we waren maar vijf minuten te laat.
De les zelf was veel te gemakkelijk, dus ik en de andere uitwisselingsstudenten mogen al meteen naar de tweede klas gaan.
Vandaag was echt een goede dag: het begon met een 9 voor Duits. Dan tijdens de middag vroegen Noora en Minna of ik iemand op het oog had, om mijn partner te zijn voor het schoolbal in februari en ik zei van wel en ik vroeg ook meteen of het wel een lieve jongen was. Ze dachten van wel, dus ik na Engels, aan Antti gaan vragen en hij zei dat hij het waarschijnlijk wel zou doen. Volgens Noora en Minna is dat dus ja
Dan tijdens het eten vertelde Kalle dat hij de vader van Tuomas van Nightwish kende en hij ging vragen of we eens op bezoek mochten komen.

Anyway, van de heimwee is niet veel meer te bespeuren!

 

Groetjes, knuffels, kusjes

 

Sara

13:57 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

06-09-06

6 September

Hoi iedereen,

 

Ik heb weer eens een springuurtje dus dat betekent tijd om dit blogje te bewerken.

Vorige week donderdag ben ik samen met de eerstejaars (16-jarigen) en de andere uitwisselingsstudenten naar Lykyn Lampi geweest, een soort van klasdag maar dan met het hele jaar. We werden onderverdeeld in groepjes en moesten dan typische chiro/scouts spelletjes spelen. En 's avonds ben ik naar Joen yö gegaan, een straatfestival hier in Joensuu. Al moet ik er wel bij vertellen dat het de hele tijd aan het regenen was en we dus zijn gaan "schuilen" in een restaurant.
Op vrijdag is Ronja terug gekomen van Helsinki met een grote voorraad snoep en heb ik Rasmus ontmoet. Lieve jongen
Op zaterdag zijn we naar de grootouders geweest om daar...euh...niks bijzonders te doen. Eerst heb ik samen met Rasmus naar Finse baseball en Ijshockey gekeken op tv en daarna heb ik met Roni en Pasi (neefje) gevoetbald.

Op zondag zijn we thuisgebleven en hebben ook weer tv gekeken en ik heb ook samen met Ronja en Rasmus een zeer eigenaardige variant van tafelvoetbal gespeeld  .

De maandag was het opnieuw school, testje van Engels terug gekregen en gisteren van Duits. Voor Engels een 8 en voor Duits een 10- (ik heb nog nooit in mijn leven een 10- gehad voor Duits )
Vandaag zijn ze met sport gaan lopen in het bos en jawel hoor, het regende!. Dat was een euh...unieke ervaring, vooral mijn sokken vonden het zeer fijn. Tot zover het nieuws vanuit Finland.

 

Groetjes

 

Sara

 

13:12 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-08-06

School

Hoi iedereen Ik heb hier op school nu een springuurtje dus dat kan ik dan gebruiken om dit blogje wat up te daten.School is hier echt cool: computers overal, enkele tv's, stereo-installaties en op de eerste verdieping staat zelfs een biljarttafel. We moeten tijdens de speeltijden niet naar buiten maar we mogen lekker binnen op een van de vele zetels zitten, liggen, hangen, whatever,...We zijn hier nu met vier uitwisselstudenten: Raphael (Brazilië) Lisa (Duitsland), Rika (Japan) en ik. Mijn vakken zijn: Engels, Duits, Sport, Kunst ( mix van tekenen en esthetica), Muziek, Wiskunde en Filosofie. K heb echt geen idee waarom ze me filosofie hebben gegeven. De Finnen hier snappen er al niks van en ik nog veeeeeeeeeeel minder. Af en toe herken ik een woordje en daar blijft het dan ook bij. Kimmo (de leraar filosofie) gaat mij binnenkort dan ook iets anders laten doen...in het Engels (thank god)Een klein minpuntje hier is dat de lessen 75 minuten duren. Voordeel hiervan is dat als je een springuur hebt, dat dit dan ook 75 minuten is of course :-)Morgen heb ik mijn eerste test: Duits. Het zijn gelukkig de modalverben en wat woordjes dus dat zal nog wel gaan zeker.Ik hou jullie op de hoogte en als er vragen zijn, dan vraag je die maar :-)

11:54 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-08-06

eerste dag in Finland

Hallo iedereen

 

Ik ben dus levend aangekomen in Finland na een vlucht van een dikke twee uur en dan nog een autorit van bijna 6 uur. Maar ik ben er dus geraakt eh

 

Gisterenavond heb ik uitgepakt, de cadeautjes gegeven (ze waren er heel blij mee), een avondsnack gegeten: een soort van Finse croque monsieur en daarna zijn Ronja, Mari en ik in de sauna gegaan. 

Deze ochtend heb ik geslapen tot 10,30 en na het ontbijt ben ik met Kalle en Roni Joensuu gaan verkennen en we zijn een nieuwe SIM-kaart voor mij gaan kopen. Hierna zin we naar een nicht van Mari gegaan om daar koffie en gebak te eten. Haar dochter Pauliina zit in dezelfde school (en hetzelfde jaar) en ze heeft me geholpen met mijn lessenrooster voor de eerste dag samen te stellen.
Toen we weer thuis waren hebben we geluncht en hebben we het laatste stuk van de kwalificatie van de F1 gezien.

Wanneer het gedaan was, vroeg Mari of ik samen met haar en Ronja naar de grootouders wilde gaan om groenten te gaan halen. (natuurlijk heb ik dat niet geweigerd)

Ik zal nu maar eens stoppen met typen, want we gaan zo meteen naar Kitee vertrekken voor het concert van PMMP.

 

Groetjes en tot de volgende

 

Sara

15:26 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-08-06

School

Hoi iedereen

 

Weer eens tijd voor een update. Ik zal het deze keer eens hebben over de school waar ik naartoe zal gaan: Het Niinivaaran Lukio in Joensuu. Ik kom daar (waarschijnlijk) terecht in het tweede jaar wat overeen komt met het vijfde/zesde jaar hier in België.

 

Hier zijn twee foto's om je een beeld te geven.

 

Foto 1

Foto 2

 

Enkele van de vakken: Engels, Frans, Zweeds, Japans, Russisch,  Biologie, Psychologie, Filosofie, Informatica ...
 

Maar natuurlijk moet ik niet al deze vakken doen. Ik mag zelf m'n vakken kiezen die ik graag wil doen. In het begin zullen dat vooral taalvakken zijn als Frans, Engels en Duits en dan andere vakken waar je niet al te veel Fins voor moet kunnen (Sport,...)

 

De schoolsite is zelfs voor een stuk in het Engels: http://niinivaaranlukio.jns.fi/english/index2.htm

 

Tot de volgende

 

20:24 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-07-06

Nog eens een update

Omdat het nu echt wel eens hoog tijd begint te worden dat dit blogje begint te leven zal ik je nu even voorstellen aan mijn familie en laat ik je zien waar ergens in Finland ik ga wonen. We zullen daar alvast mee beginnen.

 

 

In het oosten van Finland, niet zo heel ver van de Russische grens, ligt het stadje Joensuu (groene stip). Op 10 km van Joensuu ligt het dorpje Reijola (lila stip, kaartje onderaan) waar mijn familie woont.

 

Mijn gastvader, Kalle Harinen  

 

Mijn gastmoeder en broertje Mari Suomalainen en Roni (9)

 

Mijn gastbroertje Roni (9) en gastzus Ronja (14)

 

Mijn gastbroer: Rasmus (17) en zijn bandje Holy Cow (de jongen met de bas ;-) )

 

Mijn familie woonde tot voor een jaar geleden in Kitee (voor de metalfans onder ons, daar waar Nightwish is ontstaan en Mr. Tuomas Holopainen nog steeds woont) en zijn verhuisd naar Reijola. Hun huis was bij deze foto nog half een werf maar het zou dus nu wel af moeten zijn.

 

Het huis

 

 

18:53 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |