31-12-06

31 december 2006

Hoi hoi

Laatste bericht van 2006. Ik ga nieuwjaar vieren bij Joonas en Marie thuis samen met heel wat vrienden van hun (en ook Axel ) Maar goed dat is voor strakjes. We hadden een witte kerst hier in dit gedeelte van Finland en hoger, Helsinki daarentegen was even zwart als België. Nah nah!!! Op kerstavond hebben we een hammetje gegeten en hebben we na het eten onze pakjes opengedaan. Van Ronja heb ik een balpen met mijn naam op gekregen, van Mari, Kalle (en Roni) heb ik een boek van Narnia gekregen (jup in het Fins) en van Rasmus heb ik de jongenskalender van zijn school gekregen. Allemaal jummie Finnen in bloot bovenlijf.
Op kerstdag zelf zijn we naar Mummo en Papa (oma en opa) geweest om ons vol te proppen met de lekkerste chocoladecake in het bestaan van chocoladecaken. De rest van de week heb ik mij beziggehouden met tv-kijken, computeren, slapen en sneeuwmannen te maken. Het plan voor vanavond is dat ik eerst hier met de familie en met de gastfamilie van Raphael kaasfondue eet en dan tegen een uur of 8 's avonds brengt een taxi Raphael en zijn vriend Felipe naar de stad en mij naar Joonas' place. Hoe het daar afloopt, lezen jullie in mijn volgend berichtje: het eerste bericht van 2007!

Een superfijn nieuwjaar voor jullie allemaal en remember als jullie mij een smsje willen sturen voor nieuwjaar: In Finland is het een uur later als in België

Knuffels en nieuwjaarskussen

Sara

PS: De kans is groot dat Finland wéér metal naar het Songfestival stuurt: Thunderstone: http://thunderstone.org/ BTW Mirka, de drummer, speelt ook voor Warmen.

14:15 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-12-06

 22 December

Hoi iedereen

Ik begin hier intussen al virtuele schoppen te krijgen, dus ik zal mijn blogje nog eens up daten. Mijn winterslaap is hier inderdaad begonnen. De meesten zullen het niet kunnen geloven (ikzelf trouwens ook niet) maar als ik kan, dan slaap ik meestal tot 12 uur 's middags. Volgens de mensen van AFS is dat erg normaal, je slaapt gewoon veel langer tijdens je AFS-jaar. Maar goed, wat ik deze maand dus allemaal heb uitgespookt. Helemaal in het begin van de maand had ik enkele examens maar die zijn allemaal goed verlopen. Dan op zes december was het onze nationale feestdag. De avond ervoor hadden we al gefeest bij een vriendin van Mari in Kitee maar op de dag zelve zijn we naar Savonlinna gereden om het nationale feestag concert van Rasmus' school bij te wonen. Na de nationale feestdag begon ook onze derde periode op school aan. Mijn vakken zijn: Engels, Muziek, Wiskunde, Sport, Zweeds en Dansles. Tijdens de eerste les Sport is er iemand met zijn volle gewicht op mijn teen gaan staan. Wel het deed pijn en de week derna heb ik maar mooi niet meegedaan met Sport en met de Dansles. Dat laatse vond ik nu niet zo erg.   Wat heb ik zo nogal gedaa? Wel hier in Finland is December één grote feestmaand. Van Itsenäisyyspäivä (nationale feestdag) gaat het over in de traditionele Pikkujoulu's (kleine kerstfeestjes) met school, vereningen en met je vrienden. De Pikkujoulu op school was echt superleuk. Onze leerkrachten zijn zo grappig. De foto's (die ik nu nog niet heb maar hopelijk na nieuwjaar wel) zullen wel voor zichzelf spreken.
Mijn vakantie is gisteren begonnen en vorige week heb ik mijn rapport gekregen. het zag er allemaal heel goed uit en heel erg saai, volgens Ronja. Van alles een 9 (Wiskunde, muziek, Frans) en een 8 voor Engels. Maar Engels was wel op het hoogste niveau en dat examen was na een weekend vol fijne feestjes dus ja...euh feestjes moeten er ook zijn
Vandaag hebben we de Kerstschoonmaak gehouden (het hele huis mogen dweilen *zucht*) en we hebben de kerstboom (uit het eigen bos) binnengehaald.Dat was het zo wat!

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille!
Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar iedereen!

Sara

PS: Misschien delen we het lot, misschien hebben we hier in Finland ook geen witte Kerst *snift*  maar misschien ook wel. Ik zal het jullie de volgende keer weten te zeggen

 

PS 2: enkele foto's:

Toen er nog sneeuw was (eind november begin december)
Joensuu in de sneeuw (gebouw is het kunstmuseum)
De Finse variant van tafelvoetbal: ijshockey
Axel (voor de geintresseerden Belgische meisjes op zoek naar een hotte Fin. *kucht* Korppu *kucht* )
Rabea en Axel in "gevecht"
Fins Feestje

 

17:58 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-12-06

1 december

Goh het is weer even geleden, tijd om weer eens up te daten. Vorige week was het de laatste week van de tweede periode en dus hebben we deze week testenweek. De sneeuw is hier nu allemaal gesmolten en ik vind het nog steeds niet grappig. Vorig weekend was het AFS weekend. We hebben vooral gekookt, we zijn op het ijs geweest (het ijs op de meren is nog dik 15 cm)en we hebben voor het slapen gaan nog een filnpje gezien. Maar dan het slapen zelf! De Thaise jongen was zoooo hard aan het snurken (voor Korppu: nog harder dan uw hillovretend beertje, voor Bieni: nog harder dan ons pa, voor ons pa: ja, je snurkt)enfin samen met die jongen op dezelfde slaapruimte liggen ging dus niet. Dus ik, Rafael en Susi een ander slaapplekje zoeken. Het warmste dat we vonden was de doucheruimte aka de badkamer. Lekker warme vloer met vloerverwarming. De volgende dag was mijn rug wel geradbraakt maar goed. Op maandag zijn we met de directeur (Esa) en met de leraar geschiedenis (Mika) naar ijshockey gaan kijken. Joensuu moest spelen tegen de nationale ploeg (-20). En Joensuu heeft ze afgemaakt met 3-0. Ja, dat was fijn.Dinsdag en woensdag heb ik al lerend doorgebracht want gisterenavond was het test Fins. Volgens mij was dat een van de gemakkelijkste testen uit mijn leven. Ze vroeg niks van vertaaloefening. Het enige wat we moesten vertalen waren woordjes als stoel, bank, ijskast en tafel. Ja, als je dat na drie maanden hier in Finland nog niet weet, dat weet ik het ook niet meer. Dan thuiskomen, nog rap wa leren voor Frans. De test Frans was vrij gemakkelijk. Alleen grammatica en een schrijfoefening en een leesoefening. We zullen wel zien. Ik ga nu naar naar huis. Of misschien ga ik even kijken wat de pot schaft op school. Anyway ik stop nu met dit berichtje.

Kusjes!!!

09:37 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |