25-02-07

25 februari 2007

Hoi hoi

Gisteren was ik exact 6 maanden in Finland. Voor de ongeduldigen onder jullie, nog 4 maanden en ik ben terug.
Deze entry gaat voor het grootste gedeel gewijd worden aan het Wanhojen bal van een dikke week terug. Vlak nadat ik het verslag van Lapland op mijn blog had gezet, is de kaper begonnen met mijn haar te doen. Op donderdagavond heeft ze de krulspelden in mijn haar gezet. Volgens Roni zag ik er totaal belachelijk uit. Wel hij had gelijk. Dan slapen met die dingen in mijn haar was een totale nachtmerrie. Ik wist gewoon ni hoe ik moest gaan liggen.Om half zeven werd ik uit mijn lijden verlost en om iets voor de zevenen was de kapper er weer om verder te werken aan mijn haar. Het resultaat mocht er wel zijn. Dan tegen een uur of negen naar school. Alle vrouwelijke tweedejaars waren zo wat over hetzelfde bezig: het is vervelend om te slapen met krulspelden. Rond half tien gingen we op de foto en daarna moesten we nog een uur wachten voor we de eerste keer gingen dansen. We zijn dan maar naar de cafetaria gegaan om te lunchen.
Dan om half elf voor de eerste keer dansen in de turnzaal van onze school. Ik was echt superzenuwachtig, maar alles ging vrij goed, behalve dan dat ik om de 5 botten op mijn kleed stond. Dan nadat het dansen was afgelopen, iedereen rush rush in de bus om naar een lagere school (hoogbouw= de 13 tot 15 jarigen) te gaan om daar te dansen. De enige reden waarom die mannen daar zitten is omdat we na het dansen met snoepjes gooien. Het resultaat is hetzelfde als je brood gooit waar veel mussen in de buurt zijn.
Gelukkig hadden we daarna iets van een drie uur vrij, voor de generale repetitie in de arena. Vellu en ik zijn naar het appartement van zijn mama gegaan om daar de koelkast de beroven. Drie uur later (we hebben ook nog tv gezien) stonden we in de arena. Daatr hebben we een uur moeten wachten omdat het orkest nog niet klaar was. Met als gevolg hadden we maar een halfuur tussen de generale en de werkelijke arenaperformance. En Vellu moest nog een roos gaan kopen (traditie). Anyway, we hebben het gehaald en konden dan rustig op ons dooie gemak wachten tot al het volk in de arena was binnengestroomd. Vellu had tijdens de generale nog een smsje gekregen dat onze crew (Joonas, Marie, Erno, Rabea, Axel en Nadine) kwam kijken naar hoe mooi wij wel niet dansen.
Na de arenaperformance, konden we eindelijk uitblazen. We hadden besloten om te gaan dineren met de rest van de tweedejaars in een restaurant in het centrum. Het voorgerecht bestond uit allerlei slaatjes, dan het hoofdgerecht was pasta in de oven met stukjes kip, een soort van stoofvlees en nog iets anders dat ik ben vergeten. Het nagerecht was creme brulee. Maar het leek eerder op de deeg van pannekoeken. Enfin, het diner was wel lekker maar niet extreem chic. Rond een uur of negen zijn we naar Vellu's appertement geweest om iets deftigs aan te trekken. En alle speltjes uit mijn haar te krijgen (diegene die ooit in een speltjes tekort zitten, ik heb er nu 56). We zijn bijna een uur bezig geweest om al die dingen uit mijn haar te krijgen (ja sommige zatten echt goed vast) Daarna waren we eigenlijk te tam om naar de fuif te gaan en hebben we wat naar muziek geluisterd. Om iets na 11 uur heeft Vellu mij naar huis gedaan. Ik heb goed geslapen.
Dan op maandag is voor mij een nieuwe periode officieel begonnen. Mijn vakken zijn Geschiedenis, Biologie, Photoshop, Engels en Drama. Geschiedenis gaat over alle Finse oorlogen van 1800 tot en met 1945.Biologie is celbiologie en evolutie. Photoshop is foto's leren bewerken (moeilijk, wel fijn). Bij drama zijn we een theaterstuk in elkaar aan het steken. De voorstellingen zijn in de derde week van mei.

De foto's van het bal kan je vinden op: http://smg.photobucket.com/albums/v355/Saartje_TRfan/Wanh...

Kusjes

Sara

 

14:00 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-07

15 februari 2007

Moi iedereen,

Ik ben heelhuids teruggekomen uit Lapland. En het was echt supersupersupersupersupersupersupersuper (en zo kunnen we nog wel even doorgaan) plezant. We hebben met zijn allen een photobucket aangemaakt waarop iedereen zijn foto's gaat zetten, meer informatie onderaan de mail. Eerst verslag van de trip.
Op woensdagavond, om 18 uur zaten we in de trein richting Tampere. Alles verliep goed, we speelden wat kaart, we aten wat en ter hoogte van Varkaus kwam er een ander Duits meisje mee op de trein. Plotseling even later stond de trein stil. Een halfuur later de trein stond nog steeds stil. Half paniek bij ons want we hadden maar tien minuten om van trein te wisselen in Pieksämäki opweg naar Tampere. Wij in ons beste Fins naar de conducteur. Enfin, de trein ging wachten op ons. Dus geen enkel probleem we hebben hem gehaald. Een dikke vier uur later waren we in Tampere. Ondertussen waaren we al met een stuk of twintig op de trein. In Tampere moesten we twee uur wachten op de tein richting Rovaniemi. Dus ik, Lisa, Rika en Ian (jongen uit de USA) gingen Tampere dan maar even verkennen. Binnen de 200m hadden we een dronkaard achter ons aan zitten die uitleg gaf over Tampere. Intressant mannen! Die dronkaard zijn we bij de eerste bar kwijtgespeeld en wij hebben bij temperaturen van -30 proberen foto's te maken van Tampere. Fijn!
Dan eindelijk om iets na 1 mochten we de trein op richting Rovaniemi. Nadat de controleur onze tickets had gecontroleerd konden we eindelijk gaan slapen. Maar mannen, het was echt ijs-ijs-ijskoud op de trein. Op de ramen (vanbinnen) stond zelfs een hele laag ijs (of was het sneeuw) Enfin, ik ben uiteindelijk dan toch in slaap gevallen, maar niet voor lang. 70 tieners over twee wagons verdeeld = niet veel slaap. Om 12 uur 's middags waren we in Rovaniemi. Eerst lunch gegeten in een plaatselijke middelbare school en daarna naar het museum: Het Artikum geweest. Het ging over de geschiedenis van Rovaniemi en Lapland. Intressant, moest ik niet zo dood als een pier zijn geweest. Dan van het Artikum zijn we meteen naar Pyhä geweest, de plek waar we verbleven. Na het eten hebben we iedereen leren kennen en hebben ze ons de regels van het kamp uitgelegd. Daarna zijn de meesten gaan slapen.
Op vrijdag was het skien/snowboarden. Ik heb gesnowboard. Eerst natuurlijk lessen gerekegen, buiten de piste uiteraard, en na de middag op de piste. Vele keren op mijn gat en gezicht beland maar het ging niet slecht moet ik toegeven. Sommige van de skiërs waren er erger aantoe die avond (voor de mensen die beweren dat snowboarden veel gevaarlijker is dan skiën). 's avonds was het pannekoekavond. Ik heb de sauna uitgetest. Wat krijg je als je 50 tienermeisjes in 1 sauna steekt. Een kiekenkot! Ik was vlug terug uit de sauna.
Op zaterdag was het tweede snowboarddag. Alleen van de lift gevallen, geen verwondingen. 's avonds waren het wintergames. Laatste deel daarvan was een quiz. En 1 van de vragen was wat is de echte naam van Richard Dean Anderson (de man die mcgyver speelde) Niemand in ons groepje had er een idee van. Dus iedereen vrienden en familie gebeld (eh papa), maar niemand wist het. Iemand had dan het schitterende idee dat ze op het internet kon gaan met haar GSM. Enfin, het was dus een strikvraag. De echte naam van RDA, is gewoon Richard Dean Anderson. Flauw hoor.
Anyway, op zondag was het voor mij snowboarddag drie. Geen spannende dingen gebeurd. Ik ben zelfs niet van de lift gevallen. Alleen 1 keer op mijn kont. Mijn spieren deden wel al 2 dagen pijn, maar dat was niet zo heel erg. *s avonds weer naar de sauna geweest en daarna was echt 1 van de hoogtepunten van het weekend. De jongens moesten zich als meisjes verkleden voor een missverkiezing en de meisjes moeten hun daarbij helpen. Hillarisch gewoon! Wouter, een van de Belgen heeft gewonnen. En Thibeau, een andere Belg, was tweedes. Over de Blegen gesproken. Het was gewoon keileuk om hun nog eens te zien. En de twee Waalse jongens had ik helemaal nog nooit gezien. Trouwens als wij met zijn gezeven spraken dan spraken we Engels, want de Vlamingen wilden geen Frans spreken en de Walen geen Nederlands. Iedereen vond dat raar, maar goed. Die avond hebben we trouwens ook het Noorderlicht gezien. Suuuuuuuupermooi!!!! En ook een vallende ster en ja, ik heb een wens gedaan.
Op maandag zijn we in de ochtend naar een ametihstmijn geweest en hebben we onze eigen steentjes mogen uitgraven. In de namiddag ben ik gaan zweten en weken in een spa. In de avond zijn we naar een disco geweest, alcoholvrij spijtig genoeg. K heb mij anders wel goed geamuseerd. Op dinsdag zijn we de kerstman gaan bezoeken en we zijn rendier gaan rijden. 's Avonds zaten we op de trein terug naar huis. Op woendagmiddag waren we terug in Joensuu. Zo dood als een pier. Ik ben gisteren om 9 uur gaan slapen, het was nodig. Vandaag was het Penkarit op school en dat is het feest waarin de derdejaars afscheid nemen van de school. Ze verkleden zich dan als allerlei zotte dingen en gooien snoepjes naar iedereen. Njam njam. Ik heb vandaag ook mijn testen teruggekregen. Muziek was zeer goed (geen punten, gewoon een zeer goed), Wiskunde was een 8 en Zweeds ook.
Nu moet ik dringend gaan, want de kapper komt om mijn haar te doen voor het Wanhojen bal morgen.

Om de foto's van de Laplandtrip te  bekijken (die van mij komen er in het weekend op). Je gaat naar www.photobucket.com login: afs2007 en paswoord is 112233. Mensen met problemen moet maar een berichtje laten.

18:51 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-07

3 februari

Hoi iedereen,

Het is weer even geleden dus hier komt (eindelijk) nog eens een update. Ik ben hier nu 5 maanden in Finland. Dus voor diegene die mij superhard missen, nog vijf maandjes en ik ben weer terug.
Sinds de laatste keer is er veel gebeurd. Mijn Finse lessen zijn terug gestart, dit keer op maandagavond en woendagavond. Eerst zat ik in de groep 2.1 maar al na de tweede les verveelde ik mij dood en vroeg ik of ik naar 2.2 mocht. Geen enkel probleem. Dus vanaf nu zit ik die groep. Het is wel een pak moeilijker maar ook wel een pak intressanter. Het enige "probleem" is wel dat in groep 2.2 van de 14 leerlingen, 10 Russen zijn. Ach je geraakt wel gewend aan dat russisch gekonkelfoezel (of hoe je dat ook mag noemen). Het is ook wel spijtig dat ik nu op andere uren Finse les heb dan Marie (die in 3.2 zit) want anders konden we op woensdagnamiddag altijd na school samen met haar boyfriend Joonas iets gaan eten en dan daarna in de plaatselijke CD-winkels gaan snuffelen. Maar ja, nu zal het ook wel goedkoper worden voor mijn portemonee zeker. Over boyfriends gesproken. Ik heb deze week even een vriendje gehad. Vellu, mijn danspartner. Vorige week zaterdag zijn we uitgeweest en toen vroeg hij het aan. Ik heb toen ja gezegd, voor God weet welke reden, maar ik had er de zondag al spijt van eigenlijk. Gisteren heb ik het uitgemaakt. Hij zei dat hij me begreep en dat hij "no hard feelings" had. Vorige week was het hier ook weer testweek. Ik had examens voor muziek, Zweeds en wiskunde. Muziek ging goed, ik moest een essay schrijven over Jean Sibbelius. Zweeds was ook wel ok maar wiskunde was wel erg moeilijk. Vooral omdat Jari (de leraar btw) was vergeten om mijn test te vertalen naar het Engels. Dus moest hij on the spot vlug de belangrijkste dingen vertalen. Achteraf gezien was dat best wel lachen, op de moment zelf kon ik daar niet echt mee lachen. Over lachen gesproken. Op maandagavond ben ik vrij laat wakker gebleven omdat de jongens van COB in Rautaryhmä kwamen. Dat is een laatavondshow waarin je vragen kan sturen naar de band die dan die week aanwezig is. Grappig!!! Ik lag wel pas om half 1 in mijn bed maar goed. De volgende dag moest ik alleen maar even naar school voor de vergadering van de toneelgroep. In mei ga ik hier 5 keer op rij in het schooltoneel spelen. Joepie!!!! Op woensdag ben ik met Mari naar Kitee geweest als studiemateriaal voor haar studenten. Mari is leerkracht Engels (en Zweeds) en haar studenten klagen altijd dat het niet intressant is om met haar Engels te spreken omdat zij ook Fins kan. Dus heeft Mari gezegd, ok goed, dan breng ik iemand die niet zo goed Fins kan, maar wel goed Engels, kunnen jullie met haar oefenen. Wel, ik moet zeggen, ik heb nog nooit vier zo'n stille klassen gezien als die dag. Als je dacht dat Mika Häkkinen en Kimi Räikkönen slecht Engels spraken, dan had je hun moeten horen .
Anyway, volgende week zit ik in Lapland. Ik kijk er naar uit. Ik ga een poging wagen om veel foto's te trekken maar blijkbaar vindt mijn fototoestel temperaturen van -20 tot -30 niet zo lief

Tot de volgende

Sara

18:40 Gepost door Saartje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |